A testmozgás és a megfelelő táplálkozás a kulcs a koleszterinszint csökkentésében
A testmozgás mellett az étrend is kulcsfontosságú szerepet játszik a rossz koleszterinszint emelkedésében. A The New England Journal of Medicine szakértői azt állítják, hogy a megfelelő táplálkozás mindössze három hónap alatt 20 százalékkal csökkentheti a koleszterinszintet.
A koleszterin bizonyos típusú élelmiszerek segítségével csökkenthető. Ezek a szterolokban és sztenolokban gazdag ételek. A szterolokat és sztenolokat tartalmazó ételek fogyasztása a legegyszerűbb módszer a rossz LDL-koleszterinszint csökkentésére valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésére. A szterolok és a sztenolok természetesen kis mennyiségben, sokféle gabonában, zöldségben, gyümölcsben, hüvelyesben, dióban és magban fordulnak elő. Mivel erős koleszterinszint-csökkentő hatásuk van, a gyártók elkezdték adni őket az ételekhez.
A sztenolok és szterolok a margarinban, narancslében, zabpehelyben és máshol találhatók meg. Molekulárisan a szterolok és a sztenolok nagyon hasonlítanak a koleszterinhez. Az emésztőrendszeren keresztül haladva megakadályozzák a rossz koleszterin felszívódását a véráramba. Így a koleszterin nem tapad az erek falaira, hanem hulladékként kiválasztásra kerül.