Hogyan csökkenthetjük az oxidatív stresszt?
Hallott már az oxidatív stresszről? Az oxidatív stressz szintje nő, ha stressznek, méreganyagoknak és fertőzéseknek vagyunk kitéve. Növeli a cukor és a vegyszerek bevitele is. Ha elkerülhetjük a fentieket, jó úton haladunk sejtjeink védelmében. Munkahelyi és otthoni stressz ellen fizikai aktivitással küzdhetünk, valamint a testmozgás minden formája közül a futás ajánlott leginkább. A vegyi anyagok és a méreganyagok bevitele ellen azáltal harcolunk, hogy figyelünk arra, hogy mit viszünk be a testünkbe, vagyis a lehető legtermészetesebb éteteleket és italokat fogyasszuk, valamint kerüljük a mesterségesen feldolgozott, kémiai adalékanyagokat tartalmazó ételeket.
Mi is az oxidatív stressz?
Az oxidáció a test sejtjeiben zajló folyamat, amikor a sejtek metabolizálják a belélegzett oxigént, és a sejtek energiát kapnak a folyamat során. Ugyanakkor szabad gyökök képződnek, amelyek sejtjeinkben lévő molekulákkal érintkezve stresszt és sejtkárosodást okozhatnak.