Aranyat érő élelmi rostok
Az élelmi rostok megtalálhatók különféle ételekben, mint például borsóban, árpában, kelbimbóban, káposztában, almában … Általánosíthatunk és elmondhatjuk, hogy ezek olyan szénhidrátok, amelyeket a szervezet nem tud megemészteni, és fontos védő szerepet játszanak az emberi táplálkozásban.
Gyakran beszélünk oldható és oldhatatlan rostokról. Az oldható rost megduzzad és lassítja az emésztést az anyagcsere folyamata során, míg az oldhatatlan rost lehetővé teszi az ürülék gyorsabb átjutását a belekben, és biztosítja az optimális emésztést.
Mindkettő kívánatos és előnyös a test számára, mivel a jóllakottság érzetét keltik – megakadályozzák a túlzott evé, csökkentik az ételek energiasűrűségét, csökkentik a glikémiás indexet, jótékony hatással vannak az emésztésre és következésképpen gátolják a modern betegségek kialakulását.
Az étkezési rostbevitel irányadó értéke a felnőtteknél legalább 30 g/nap (azaz körülbelül 16,7 g/1000 kcal nőknél és 13 g/1000 kcal férfiaknál (25-50 év közötti és annál fiatalabb korosztálynál). (PAL 1.4)) 1.
A irányadó értékek eléréséhez kövesse az alábbi tippeket:
- minden étkezésnek gyümölcsöket vagy zöldségeket kell tartalmaznia
- főétkezéseknél az ajánlott gyümölcs- vagy zöldségmennyiség legalább két ököl
- magasabb rosttartalmú termékek fogyasztása (teljes kiőrlésű vagy zabkenyér, zab- vagy kukoricapehely, rizs vagy hajdina zabkása)
- egész gyümölcsök és zöldségek fogyasztása
1 NIJZ, 2016. Az energiafogyasztás és a tápanyagbevitel referenciaértékei.
Kosárban lévő termékek
Különleges ajánlat csak itt!
Adja hozzá a rendeléséhez és spóroljon!
FatBurn Tea*
Hozzájárul a zsíranyagcseréhez, eltávolítja a túlsúlyt és természetesen elnyomja az éhségérzetet
IMUNUP*
7 aminosavat, 11 vitamint és 8 ásványi anyagot tartalmaz az erős immunrendszer érdekében
D3 vitamin por*
A d3 vitamin por biológiailag leghozzáférhetőbb formája