A Maca csodagyökér az Andokból
Hallott már a
Maca
gyökérről?
Ismeri a sokoldalúságát és a sok pozitív tulajdonságát, amelyet a fogyasztása hoz? Olyan növény, amely képes alkalmazkodni a szélsőséges éghajlati viszonyokhoz, és hatékony mind a férfiak, mind a nők körében. Peruban a
Macát
sütemények, kenyér, különféle kása, sőt hagyományos sör (chicha maca) készítése során is hozzáadják.
A Lepidium meyenii, a perui ginzeng vagy Maca az perui és bolíviai Andok hegységében őshonos növény, ahol több mint 2000 éve használják a hagyományos táplálkozásban és a népi gyógyászatban. 1980-ig a
Macát
csak a Junin-tó területén termesztették, amely Peru központjában fekszik. A Maca hagyományos termesztése viszonylag szegény és hideg talajon történik, 4100 és 4500 méter közötti magasságban, ami azt jelenti, hogy ilyen körülmények között nagyon kevés potenciális kártevő van, és a legtöbb termesztés organikusan történik.
A legenda szerint az inkák harcosai úgy nyerték erejüket, hogy a csata előtt zúzott
Macát
fogyasztottak, és miután a csata véget ért, tilos volt
Macát
fogyasztaniuk. A spanyol gyarmatosítás idején a Macát fizetőeszközként használták, és állítólag a spanyol bíróság nagyra értékelte.
A Maca gazdag B1-, B2-, B3- és C-vitamin-forrás. Ezek antioxidáns hatással bírnak, fontosak a szénhidrátok energiává történő anyagcseréje, a test egészséges fejlődés, a jobb vérkeringés és a vörösvérsejtek termelése szempontjából, amelyek oxigént szolgáltatnak a test számára. Olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kalcium, amely szintje Macában magasabb, mint a tejben, kálium, foszfor, magnézium, réz, cink, mangán, vas és szelén.
A
Maca
szinte minden esszenciális aminosavat tartalmaz, mivel összesen 20 aminosavból 19-et tartalmaz. A
Maca
az omega 3,6 és 9 telítetlen zsírsavak kiváló forrása is, szterineket tartalmaz, amelyek csökkentik a vér koleszterinszintjét, valamint glükozinolátokat, amelyek a szervezetbe jutás során bioaktív vegyületekké válnak, amelyek állítólag rákellenes hatásúak.
A tudósok megállapították, hogy egyedi összetétele segíti, szabályozza és optimalizálja a hormonok hatását férfiaknál és nőknél egyaránt.
A Maca fogyasztásának pozitív hatásai
A
Maca
adaptogén, ami azt jelenti, hogy fogyasztása fizikai, érzelmi, kémiai és biológiai szinten segít a stresszes helyzetek leküzdésében. Antidepresszánsként működik és növeli a szerotonin szintjét. A
Macának
nincsenek negatív mellékhatásai, amelyek a gyógyszeres antidepresszánsok szedésekor jelentkeznek (súlygyarapodás, fáradtság, gyenge koncentráció), éppen ellenkezőleg, hiszen természetesen emeli az energiaszintet és a koncentrációt, miközben csökkenti a stresszt, a depressziót és a hangulatváltozásokat.