Gluténmentes étrend – IGEN vagy NEM?
A glutén manapság rengeteg port emel a legújabb étkezési trendek keretében. Sokan az elhízás és az emésztési problémák egyik fő bűnösének minősítik. Azonban azok az emberek számára, akik nem szenvednek cöliákiában, vagy nem gluténérzékenyek, nem káros. A glutén helytelen eltávolítása az étrendből azonban negatív következményekkel járhat. Felfedjük a glutén és a gluténmentes étrend előnyeit és hátrányait.
Mi is a glutén?
A glutén olyan fehérje, amely egyes gabonafélékben megtalálható, és a kenyérnek ill. a gabonatermékeknek rágós, valamint rugalmas állagot kölcsönöz, ezért a pékáruk fontos eleme. Ez az egyetlen olyan fehérje az ételben, amelyet a gyomorsav nem tud lebontani, ami lisztérzékenység esetén a belek gyulladásához vezethet. Az egészséges egyéneknél a vékonybél bélbolyhai felszívják a tápanyagokat a vérbe. A lisztérzékenység esetén a glutén irritálja a bélbolyhokat, vagy akár immunválaszt vált ki, krónikus gluténfogyasztás esetén pedig a bélbolyhok károsodásához vagy lebomlásához, következésképpen a tápanyagok gyengébb felszívódásához vezet.
A gluténmentes étrend legnagyobb kockázatai:
A legnagyobb kockázatot minden bizonnyal a kiegyensúlyozatlan étrend és ezáltal az alapvető tápanyagok hiánya jelenti. A kenyér és a pékáruk gluténmentes helyettesítői éppoly egészségtelenek, mint a gluténnel rendelkezők. Sőt, a termékek feldolgozása miatt, ami elkerülhetetlen, mivel gluténmentessé válnak, az ilyen termékek a feldolgozás során elveszthetnek néhány nagyon fontos tápanyagot, mint például rostot, vasat, cinket, B-vitaminokat, kálciumot és foszfort. Ezenkívül az ilyen termékek általában több kalóriát és cukrot tartalmaznak, mivel a glutén olyan ízt is ad az ételeknek, amelyet a gluténmentes termékekben pótolni kell. Tehát ahogy egyesek tévesen úgy vélik, hogy a gluténmentes étrend segít a fogyásban, az ellenkezője is történhet a túlzott kalória-, szénhidrát- és cukor elfogyasztása miatt. Amelett, hogy hízunk, ugyanakkor nem kapunk elegendő alapvető tápanyagokat, ami rossz közérzethez és lehetséges egészségügyi problémákhoz vezet.
A gluténmentes étrend előnyei:
A gluténmentes étrend előnyeiről csak akkor beszélhetünk, ha olyan ételeket fogyasztunk, amelyek már alapvetően gluténmentesek, például gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gluténmentes magvak, sovány fehérjék, egészséges zsírok. Ebben az esetben a gluténmentes étrend egészséges, mivel kerüljük a finomított szénhidrátok és cukor bevitelét. Tehát elveszíthetünk néhány plusz kilót és javíthatjuk az általános közérzetünket. Azonban azok számára, akik nem gluténérzékenyek, a teljes kiőrlésű gabonából származó glutén nem ártalmas.
Tehát melyek az ajánlott és nem ajánlott ételek?
Javasoljuk, hogy természetesen gluténmentes gabonaféléket fogyasszon, például quinoát, amaránt, hajdina kását, köles kását, kukoricát. Ezen kívül pedig a hüvelyesek, magvak és diófélék, gyümölcsök és zöldségek, tojás, hal és sovány hús is jó választás.
De kerülnünk kell a kenyeret, sört, süteményeket és pitéket, kekszet és egyéb nasikat, kifliket, tésztákat és feldolgozott ételeket.
Vásárlási tipp: a gluténmentes jel nem jelenti azt, hogy egészséges is, fontos a cukor mennyisége és a termék energiaértéke.
Kosárban lévő termékek
Különleges ajánlat csak itt!
Adja hozzá a rendeléséhez és spóroljon!
FatBurn Tea*
Hozzájárul a zsíranyagcseréhez, eltávolítja a túlsúlyt és természetesen elnyomja az éhségérzetet
IMUNUP*
7 aminosavat, 11 vitamint és 8 ásványi anyagot tartalmaz az erős immunrendszer érdekében
D3 vitamin por*
A d3 vitamin por biológiailag leghozzáférhetőbb formája