Promo icon

100%-os elégedettségi garancia

Promo icon

Expressz szállítás 2-3 munkanapon belül

Promo icon

60 napos visszaküldési jog

Promo icon

100%-os elégedettségi garancia

Promo icon

Expressz szállítás 2-3 munkanapon belül

Promo icon

60 napos visszaküldési jog

Rostokban gazdag ételek

Valószínűleg nincs olyan személy, aki életében legalább egyszer ne kapna tanácsot orvostól, ismerőstől, baráttól, hogy több rostot kellene fogyasztania. Majd a hallottak után elindulunk a világháló nevű hatalmas platformra, beírjuk a rostokban gazdag étrendet, időnkből és erőfeszítésünkből 5 percet töltünk információk keresésére, majd arra a következtetésre jutunk, hogy túl sok az információ, és soha nem fogjuk megtalálni a szükségese, és így kétségbe esünk.

 

Mit szólna hozzá, ha ma elmondanánk, hogy a következő oldalakon valódi listát talál arról, hogy mely ételek büszkélkednek magad rosttartalommal, valamint néhány receptet is? Annak érdekében, hogy jól megértsük a rostokban gazdag ételek listáját, először meg kell értenünk, hogy mik is a rostok.

Oldható és oldhatatlan rostok

A rostokat már őseink jól ismerték, mivel étrendjük főleg növényi élelmiszerekből állt. Húst csak 2,6 millió évvel ezelőtt kezdtünk el fogyasztani. Ezért továbbra is nagyon fontos, hogy étrendünk is rostokat tartalmazzon. A rostok növényi eredetű termékekben találhatók. Két csoportra osztjuk őket – oldható és oldhatatlan.

 

Az oldható rostok az emésztőrendszeren keresztüli utazás során megváltoznak. Magára kötik a vizet a gyomrunkban, és ezért még nagyobb jóllakottság érzetet keltik bennünk. Hatással vannak a gyomor pH-jára is, állandó energia felszabadulást biztosítanak és szabályozzák a vércukorszintünket.

 

Az oldhatatlan rostok viszont változatlanok maradnak az emésztőrendszerben történő utazás során, és következésképpen biztosítják az emésztőrendszer megfelelő működését. Eltávolítják a salakanyagokat és a méreganyagokat a testből, megkönnyítik az ételek átjutását és gondoskodnak a felszívódásról.

 

A rostoknak önmagában nincs kalóriaértékük.

Miért kellene minden nap rostot fogyasztanunk?

A rostok nagyon pozitívan befolyásolják az emésztést. Az étel, amely nagyon kis mennyiségű rostot tartalmaz, 60-90 órán át utazik az emésztőrendszerünkön keresztül. A rostokban gazdag étrend azonban csak 30 vagy kevesebb órát utazik. Ez azt jelenti, hogy minél több rostot tartalmaz az étrendünk, annál gyorsabb az emésztésünk. A rostok jótékony hatással vannak a bél nyálkahártyájára is, hosszabb jóllakottság érzetet nyújtják számunkra és szabályozzák a vércukorszint emelkedését. Pozitívan hatnak a koleszterinszint csökkentésére is. Ezzel szemben a túl kevés rostbevitel székrekedést és bélirritációt okozhat. Önmagukban nincs kalóriaértékük.

Mennyi rostot ajánlott naponta fogyasztani?

Javasoljuk, hogy a férfiak legalább 40 g rostot fogyasszanak naponta, a nők pedig legalább 25 g-ot. Időseknél valamivel alacsonyabb mennyiség ajánlott, éspedig nőknek 21 g, férfiaknak 30 g.

 

Rostokban gazdag ételek

Oldhatatlan rostok:

Oldható rostok 

  • Hüvelyesek (főleg lencse, bab és borsó),
  • Zab és zabpehely,
  • Árpa,
  • Zöldségek (póréhagyma, hagyma, articsóka, spárga)

Példa a rostban gazdag étrendre:

Reggeli: zabpehely gyümölccsel vagy zabpehely szilvával és banánnal

Nasi: egy marék diófélék, mandula, mogyoró vagy gyümölcs (alma, banán, barack, szilva …)

Ebéd: barna rizs csirkével és zöldborsóval, zabkorpából készült süti vagy csicseriborsó saláta (recept alul)

Nasi: Teljes értékű keksz vagy gyümölcs

Vacsora: Teljes kiőrlésű müzli tejjel vagy tonhalasa szendvics, alma

Rostpótlás vagy más módon – Béta-Glükán

Ha a fenti listán szereplő ételek még mindig nem elég szimpatikusak, akkor a szükséges napi rostbevitel nagy részét a Béta-Glükán termékkel is bevihetjük, amely az oldható élelmi rostok közé sorolt ​​természetes poliszacharid. Fő összetevője a zabkorpa, amely segít csökkenteni az étkezés utáni glükóz emelkedést és hozzájárul a normál vér koleszterinszinthez.

A Béta-Glükán egy teljesen természetes termék, amely nem okoz semmilyen mellékhatást. Pozitív hatással van a magas koleszterinszintre, ezért gyakran ajánljuk azoknak az egyéneknek, akiknek problémái vannak a koleszterinszinttel.

A Béta-Glükán használata nagyon egyszerű
  • Az ajánlott napi mennyiség a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához 20 g por. 20 g termék 3 g béta-glükánt tartalmaz.
  • Az étkezés utáni vércukorszint-emelkedés csökkentése érdekében adjon hozzá 28 g port minden 30 g rendelkezésre álló szénhidráthoz (cukor, keményítő). 28 g 4 g béta-glükánt tartalmaz.
  • Keverje hozzá kedvenc italához, leveséhez, mártásaihoz, joghurtjaihoz, smoothiejához, gyümölcssalátáihoz és más ételekhez.

A Béta-Glükán rendkívül barátságos áron kapható, mivel a használat mindössze 288 Ft-ba kerül naponta, vagy 2.880 Ft 200 g-ért, ami tíznapos használatra elegendő.

 

Izdelek ne obstaja!

Tippek a rostbevitel növelésére az étrendben

Ha még több ötletre van szüksége arról, hogyan lehet több rostot beépíteni étkezési szokásaiba, összeállítottunk néhány tippet.

  • Használjon több teljes kiőrlésű terméket. Előnyben részesítse a teljes kiőrlésű kenyeret, teljes kiőrlésű termékeket, barna rizst, árpát, teljes kiőrlésű tésztát stb.
  • Válasszon rostokban gazdag ételeket. Válasszon például teljes kiőrlésű gabonapelyheket reggelire.
  • Adjon hozzá étrendjéhez több friss vagy fagyasztott zöldséget. Adja hozzá őket levesekhez, pörköltekhez, készítsen több salátát, kísérletezzen.
  • Próbáljon gyümölcsöt beilleszteni minden étkezésbe.
  • Válasszon több rostot tartalmazó nasit. Válasszon gyümölcsöt, diót, teljes kiőrlésű kekszet.
  • Legyen figyelmes arra, hogy fokozatosan adja hozzá a rostokat étrendjéhez.
  • Igyon sok vizet és mozogjon rendszeresen.

Csicseriborsó saláta recept

Készítettünk egy finom csicseriborsó saláta receptet, amely tele van élelmi rostokkal és remek ötlet ebédre. A csicseriborsót elkészíthetjük sütőben, vagy hőkezelés nélkül tálalhatjuk. Ebben az esetben a felkészülési idő lerövidül.

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók: 4 fő részére

Hozzávalók 

  • 4 marék főtt csicseriborsó
  • 3 piros paprika,
  • 4 evőkanál apróra vágott petrezselyem,
  • 2 evőkanál apróra vágott menta,
  • 3 evőkanál kapribogyó,
  • 2 evőkanál citromlé,
  • Fokhagyma, olívaolaj, só ízlés szerint

Elkészítés

  • Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra
  • Alaposan mossuk meg a csicseriborsót víz alatt, és jól szűrjük le.
  • A paprikát moossuk és szárítsuk meg, és tetszés szerint süssük a sütőben 15 percig az egyik oldalon, majd fordítsuk meg. Hűtsük le a megsült paprikát, hámozzuk meg, távolítsuk el a magokat, és vágjuk fel tetszés szerint.
  • Egy tálban keverjük össze a csicseriborsót, a paprikát, a fűszereket ízlés szerint, és adjuk hozzá a kapribogyót.
  • Csepegtessük meg citromból, sóból, fokhagymából és olajból készült öntettel. Keverjük össze és tálaljuk.

Könnyen az egészséges életmódig és a magas rosttartalmú étrendig.

Delivery
Csak 18000Ft az INGYENES SZÁLLÍTÁSHOZ
Kosárban lévő termékek

Nincsenek termékek a kosárban.

Különleges ajánlat csak itt!

Adja hozzá a rendeléséhez és spóroljon!

-72%
FatBurn Tea*

Hozzájárul a zsíranyagcseréhez, eltávolítja a túlsúlyt és természetesen elnyomja az éhségérzetet

10.790 Ft 3.020 Ft
-40%
IMUNUP*

7 aminosavat, 11 vitamint és 8 ásványi anyagot tartalmaz az erős immunrendszer érdekében

7.900 Ft 4.740 Ft
-40%
D3 vitamin por*

A d3 vitamin por biológiailag leghozzáférhetőbb formája

3.820 Ft 2.290 Ft