Milyen az útifűmaghéj feladata a gyakorlatban?
Pontosan mi lehet az útifűmaghéj, azon tűnődik. Az útifűmaghéj (Plantago psyllium) kiváló élelmi rostforrás, ezért gyakran “béltisztítónak” is nevezik, ezmellett pedig természetes módon hat a fogyásra. Elfogyasztása után az útifűmaghéj megduzzad az emésztőrendszerben, és gélt képez a belekben, amely magára köti a bélben maradt anyagokat és így “megtisztítja” azt.
Ha étkezés előtt fogyasztjuk el, akkor a jóllakottság érzetét kelti bennünk, ami megakadályozza a túlevést. Az útifűmaghéj vagy a balhafű az útifűfélék csoportjába tartozó egyéves növény. Kis magokat hoz létre, amelyeket természetes mechanikai eszközként használnak az emésztés serkentésére a gél és duzzadóképességük miatt. A balhafű (Plantago afra) az ajakosvirágúak rendjébe, az útifűfélék családjának fajokban gazdag Plantago nemzetségébe tartozó növényfaj. A homokos, mediterrán vidékeket kedveli. Az egynyári apró, lágy szárú növénynek egyenesen felemelkedő szárán átellenesen elhelyezkedő vagy örvös levelek találhatók. Toktermésében fényes, barna, tojásdad alakú, bolhára emlékeztető (psylla = „bolha” görögül) magok vannak; nevét erről kapta. A psyllium fogyasztása nemcsak az emésztést szabályozza, hanem csökkenti a vér koleszterin- és zsírszintjét is. Javasoljuk, hogy étkezés közben vegye be, mivel a vércukorszintre gyakorolt hatása így nagyobb.