Szentjánoskenyér kalács tej és tojás nélkül
Itt vannak az ünnepek! Nem ritka, hogy a zsíros és édes finomságok miatt felszabadulnak a plusz kilók az ünnepek alatt. A rossz lelkiismeret-furdalás és a súlygyarapodás legalább enyhíthető azzal, ha egészséges desszerteket választunk a klasszikusak helyett.
A kalács minden bizonnyal nem hiányozhat az ünnepi asztalról. A klasszikus kalács finomított fehér lisztet tartalmaz, tele finomított cukorral. Még akkor is, ha néhány összetevőt lecserélünk, a kalács lényegesen jobb tápértékkel és lényegesen kevesebb kalóriával rendelkezhet.
Ma a háziasszonyok mindenféle töltelékkel sütnek kalácsot. Leggyakrabban dióval, csokoládéval vagy tárkonnyal, de a ”potratna” kalács is meglehetősen népszerű Szlovéniában. A hagyományos kalács, amelyet a nagymamák szoktak készíteni, az a szentjánoskenyérrel töltött kalács.
A szentjánoskenyér kiváló vitamin- és ásványianyag-forrás, az íze hasonló a kakaóhoz. Édes íze miatt gyakran használják mindenféle desszert elkészítéséhez. Ezenkívül a szentjánoskenyér kiváló étvágycsökkentő, és nélkülözhetetlen a különféle fogyókúrás programokban.
Mivel az ünnepek alatt is vigyázunk az egészségünkre, idén szentjánoskenyérrel töltött kalácsot sütünk. Receptünk a vegánok számára is alkalmas, mivel amellett, hogy nem tartalmaz finomított cukrot és fehér lisztet, tojás- és tejmentes is.
Hozzávalók a tésztához:
- 1 kocka élesztő
- 1 dL forró víz
- 1/2 teáskanál kurkuma
- 4 evőkanál olívaolaj
- 500 g teljes kiőrlésű liszt
- 2 evőkanál kókusz chips
- 1,5 dL növényi tej
Hozzávalók a töltelékhez:
- 300 g szentjánoskenyérliszt
- 2 evőkanál mazsola
- 4 evőkanál kókuszcukor
- 1 finoman reszelt alma
- 1 evőkanál kókuszolaj
- 6 evőkanál kakaópor
- 1/2 teáskanál Himalája só
Elkészítés:
Először elkészítjük az élesztőt (egy kocka élesztőt, 1 dL meleg vizet, egy teáskanál cukrot és egy teáskanál lisztet keverjünk össze), és 10 percig melegen hagyjuk. Az összes hozzávalóból összegyúrjuk a tésztát, és hagyjuk kb. 1 órán át meleg helyen kelni, konyharuhával letakarva, és közben ismét gyúrjuk össze (kb. fél óra múlva).
Ezután a tésztát kb. 5 mm vastagra kinyújtuk és egyenletesen eloszlatjuk a tölteléket. Összetekerjük és tepsibe helyezük. Hagyjuk további 20 percig a sütőben pihenni, közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és kb. 1 órán át sütjük.
Kosárban lévő termékek
Különleges ajánlat csak itt!
Adja hozzá a rendeléséhez és spóroljon!
FatBurn Tea*
Hozzájárul a zsíranyagcseréhez, eltávolítja a túlsúlyt és természetesen elnyomja az éhségérzetet
IMUNUP*
7 aminosavat, 11 vitamint és 8 ásványi anyagot tartalmaz az erős immunrendszer érdekében
D3 vitamin por*
A d3 vitamin por biológiailag leghozzáférhetőbb formája