Élelmiszerek, amelyek csökkenteni fogják a koleszterinszintjét
A koleszterin egy lipoprotein, ami azt jelenti, hogy zsírmolekulákból és fehérjemolekulákból áll. A HDL (nagy sűrűségű lipoprotein) és LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) koleszterint különböztetjük meg. A HDL-koleszterint ”jó koleszterinnek”, a LDL-koleszterint pedig ”rossz koleszterinnek” nevezik.
A koleszterin nagyrészt a testünkben szintetizálódik, az étellel pedig csak mintegy negyedét fogyasztjuk el. A koleszterin olyan molekula, amelyre testünknek nagy szüksége van. A sejtmembránok építőeleme, és szükséges az epesavak és a D-vitamin képződéséhez. A HDL-koleszterin szintén szerepet játszik az LDL-koleszterin a a májba való hordozójaként és ezáltal csökkenti a vér koleszterinszintjét.
Miért fordul elő magas koleszterinszint?
A magas koleszterinszintet számos tényező befolyásolja. A gének, a helytelen táplálkozás, a testmozgás hiánya, valamint a dohányzás is oka lehetnek ennek. Amikor túlzott koleszterinszintet észlelünk a vérben, a kezelés megkezdődik, amely pedig soha nem fejeződik be.
Hogyan segíthet a megfelelő táplálkozás a koleszterinszint csökkentésében?
Az egészséges táplálkozás általános elveinek betartásával segíthetünk magunkon, különösképpen kerülnünk kell az állati zsírokat, zsíros húsokat és húskészítményeket, sült ételeket, egyszerű szénhidrátokat és édességeket.
Az élelmi rostokban gazdag ételeket, gyümölcsöket, zöldségeket, hüvelyeseket és teljes kiőrlésű gabonákat szükséges választanunk. Van néhány “segítőnk” étrend-kiegészítők és fűszerek formájában:
A smoothiehoz és a gyümölcssalátákhoz fahéjat és lenmagot, a főtt ételekhez pedig a kurkumát adjunk hozzá. A kurkuma támogatja a szív- és érrendszeri funkciókat, a fahéj segít a HDL-koleszterin felépítésében, a lenmag pedig az emésztés szabályozásában, amelyek mind pozitívan befolyásolják a vér koleszterin- és trigliceridszintjét.
Fogyasszunk indiai útifűmaghéjat!
Az indiai útifűmaghéj ill. a Psyllium főleg rostokból áll. Ezért vízzel érintkezve gélt képez, amelyet elfogyasztunk. Az indiai útifűmaghéjról bebizonyították, hogy segíti csökkenteni a plazma lipid- és koleszterinszintjét. Ezenkívül segíthet néhány plusz kiló leadásában is, mivel a Psylliumban lévő rostok hozzájárulnak az emésztéshez és az ételből való alacsonyabb kalóriabevitelhez, mivel nagyon laktatók. Keverjen össze egy evőkanál Psyllium-ot 2 dL vízzel, és étkezés előtt fogyassza el.
Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a mérsékelt testmozgás szintén nagyon fontos a koleszterin és a civilizáció egyéb modern betegségei elleni küzdelemben.
Kosárban lévő termékek
Különleges ajánlat csak itt!
Adja hozzá a rendeléséhez és spóroljon!
FatBurn Tea*
Hozzájárul a zsíranyagcseréhez, eltávolítja a túlsúlyt és természetesen elnyomja az éhségérzetet
IMUNUP*
7 aminosavat, 11 vitamint és 8 ásványi anyagot tartalmaz az erős immunrendszer érdekében
D3 vitamin por*
A d3 vitamin por biológiailag leghozzáférhetőbb formája